Onderhoud


Meubelleer:
Eigenschappen
Leer is een natuurlijk materiaal. Geringe kleur- en structuurverschillen tussen de getoonde lederstaal en het geleverde meubel zijn daarom vrijwel onvermijdelijk.

Alhoewel voor meubelleder de mooiste huiden worden uitgezocht, is het mogelijk dat littekens van bijvoorbeeld insectenbeten, doornschrammen en hoornstoten, of nekrimpels, grove poriën- of nerfstructuur in het leder terug te vinden is.

Wanneer een lederen zitmeubel is afgeleverd, toont het misschien nog een beetje strak en stug, maar zodra het meubel in gebruik is, zal er plooivorming ontstaan. Leer plooit doordat er natuurlijke rek in zit. Deze plooivorming is in sterke mate afhankelijk van het type leer, de gebruikte materialen en de wijze van stoffering.

Onderhoud

 • Neem regelmatig stof af met een zachte doek en af en toe met een lichtvochtige zeem, bij voorkeur met afgekoeld gekookt water (kraanwater kan kalkafzetting geven).
 • Direct zonlicht ofwel veel daglicht vermijden. Dit kan vroegtijdige uitdroging en versnelde craquelé vorming, alsmede ernstige verkleuring veroorzaken.
 • Gebruik een zitmeubel niet als een bed. Leer is niet opgewassen tegen een grote hoeveelheid transparantiedamp die het lichaam tijdens het slapen afgeeft. Op den duur zal hierdoor schade optreden. 
 • Bewerk het leer nooit met een chemisch middel zoals terpentine.
 • Kijk uit met donkere jeans op een lichte bank, dit kan afgeven. 
 • Gebruik de geschikte onderhoudsmiddelen.


Stof:
Eigenschappen
In grote lijnen onderscheiden we drie groepen meubelbekledingsstoffen.
A. Natuurlijke vezels zoals wol, katoen en zijde: Natuurlijke vezels geven vaak een warmer kleurenpallet, vooral katoen en zijde zijn echter gevoelig voor licht en vaak wat moeilijker te reinigen.
B. Synthetische vezels zoals polyester, nylon en acryl: Synthetische vezels hebben een hogere lichtechtheid dan natuurlijke vezels en zijn veelal beter te reinigen. Ze hebben wel de neiging sneller pilvorming te tonen bij wrijfbelastingen.
C. Microvezels: Veelal in polyurethaan verankerde, zeer dunne, synthetische vezels. De geringe doorsnede van de vezel zorgt ervoor dat veel vervuilingen gemakkelijk te verwijderen zijn. Door te intensieve reiniging kan de vezel uit de verankering worden gewreven, gebruik dus geen agressieve reinigingsmiddelen en wrijf niet met teveel druk.
D. Gemengde vezels: Stoffen waarin zowel natuurlijke als synthetische vezels zijn verwerkt.
E. Poolstoffen: Weefsels voorzien van een pool.

Onderhoud
 • Bescherm uw meubelen tegen direct zonlicht, want dit kan de stoffen verkleuren. 
 • Slijtage ontstaat vaak door huisdieren, jeanskleding, nalatig onderhoud en scherpe voorwerpen, zoals ritssluitingen en gespen.
 • Voor het bevorderen van de levensduur is bij alle stoffen een wekelijkse stofzuigbeurt en naborstelen aan te bevelen. Bij poolstoffen niet tegen de pool in borstelen en altijd een glad mondstuk gebruiken.
 • Na het naborstelen met een vochtige, goed uitgeknepen zeem het arm- en bovendeel van de rugleuning afnemen. Overigens kunt u met een zeem ook pluizen verwijderen.

Behandeling van vlekken
Het is belangrijk voor alle stofsoorten, dat u de gemorste substantie zo snel mogelijk met een lepel verwijdert en daarbij van de buitenrand van de vlek naar binnen toe werkt. De substantie mag niet in het weefsel worden gedrukt. Vochtige plekken kunt u vervolgens droog deppen (niet wrijven) met witte tissues (keukenrol). Indien nodig moet de behandeling drie tot vijf maal herhaald worden en moet u nabehandelen met lauw water, nogmaals nadeppen en nadrogen met de föhn. U kunt het meubel beter weer in gebruik nemen als de vlek goed gedroogd is.

Hout
Eigenschappen
Hout is een natuurproduct. Daarom blijft het enigszins ‘werken’ en kunnen er sporadisch kleurverschillen voorkomen onder invloed van licht, lucht, vocht en warmte. Van de dertig- tot veertigduizend houtsoorten op aarde vinden er zo’n tweehonderd hun weg naar de meubelproductie. De meubelindustrie kent harde en zachte houtsoorten. Niet alle meubels zijn echter van massief hout gemaakt. Fineer, een dun laagje edelhout, laat meestal een levendiger tekening zien dan massief hout.

Onderhoud
 • Zorg ervoor dat u geen hete voorwerpen op een houten oppervlak plaatst en gebruik altijd onderzetters. Alle houtsoorten en alle soorten meubellak zijn gevoelig voor vocht en warmte. De in het hout aanwezige hoeveelheid vocht gaat condenseren aan het oppervlak en zal een niet meer verwijderbare kring laten zien. Ook kan de laklaag zelf een blijvende verkleuring oplopen. 
 • Gelakt: Twee keer per jaar schoonmaken met een uitgewrongen zeem. U maakt een sopje van water en een scheutje schoonmaakmiddel/laktonic, zonder ammonia of schuurmiddel (dat u sowieso niet mag gebruiken). De meubelen dienen goed afgedroogd te worden met een zachte doek.
 • Massief geolied: Twee weken na aflevering opnieuw in de olie zetten voor het behoud van de natuurlijke uitstraling. Olie met een doek aanbrengen en na enkele minuten met een schone doek nawrijven. Deze behandeling regelmatig herhalen. Reinigen kan met een licht vochtige doek. Hardnekkige vlekken kunt u verwijderen door het hout met fijn schuurpapier licht op te schuren en dan met olie te behandelen.


Messing en chroom
Eigenschappen
Messing en koperen delen van meubelen worden veelal zandgegoten. Daardoor wordt met behulp van een mal een afdruk gemaakt in zand. Oneffenheden in deze afdruk, maar ook zandkorrels die door de grote hitte verbranden, kunnen hun sporen achterlaten. Deze kenmerken van zandgietwerk geven het meubel hun karakteristiek en charme.

Onderhoud
Messing en chromen delen van meubelen zijn zeer gevoelig voor vingerafdrukken. U kunt ze eenvoudig verwijderen met een vochtige zeem. Let er daarbij wel op dat u niet te veel water gebruikt en de vochtige delen na het reinigen weer goed droog maakt.

RVS
Eigenschappen
De lasnaden van roestvrijstaal ondergaan een nabehandeling met een zuur en worden dan met water nagespoeld. Sporen hiervan kunnen later opkomen en zijn eenvoudig weg te poetsen. Daarnaast kunnen vette vingers afdrukken geven.

Onderhoud
RVS vraagt ook specifieke aandacht. Een behandeling met een speciale Cleaner wist alle sporen uit en voorkomt dat de vette vingers opnieuw hun sporen achterlaten.

Natuursteen
Eigenschappen
Kleur, structuur en tekening van natuursteen zijn in de loop van miljoenen jaren door de natuur aangebracht. Stenen bladen geven een indruk, doch zijn geen maatstaf voor het uiterlijk van het materiaal zoals dat aan u geleverd wordt. Voor alle natuurlijke producten geldt; kleine oneffenheden qua kleur en structuur dienen te worden geaccepteerd.

Onderhoud
De meest gebruikte steensoorten zijn gevoelig voor de inwerking van vocht. Indien er op gemorst wordt, dit direct droogdeppen.

Glas en perspex
Eigenschappen
De keuze in glas is schier eindeloos, helder of mat, gezandstraald, kleur en motieven. Door de wijze van gieten of het behandelen van het glasoppervlak (om een bepaald effect te bereiken) zijn in sommige gevallen geringe oneffenheden op of in het oppervlak niet te vermijden.

Onderhoud
Het onderhoud van glas en perspex is relatief eenvoudig. Doch wij adviseren u met klem om de behandeling van krasjes of kleine beschadigingen over te laten aan de vakman. Kleine krasjes in perspex zijn te behandelen met een beetje autocleaner.

Algemene tips
Zit of sta nooit op een armleuning, deze is hier niet bestand tegen. De zitplaats van uw meubel is ook niet bestemd om erop te staan.

Glazen, kopjes, kopjes, schoteltjes, asbakken, vazen, bloempotten, onderzetters, koffie- en theekannen, flessen en noem maar op. Ze zijn allemaal debet aan het ontstaan van krassen in houten, stenen, glazen en kunststoffen oppervlaktes. Maak daarom niet alleen gebruik van een goede kwaliteit onderzetters, maar til bij het verplaatsten de voorwerpen op. Niet verschuiven, dat veroorzaakt gegarandeerd krassen. Tafellampen, telefoontoestellen etc. Die voorzien zijn van zwarte kunststof dopjes, kunt u het beste voorzien van vilt. Zwarte kunststof dopjes geven af.


Terug naar overzicht